Egzoz Manifoldu Nedir?

Egzoz Manifoldu Nedir?

Egzoz manifoldu, motorun egzoz mekanizmasının bir parçasıdır. Motorun yanma sürecinde egzoz gazları oluşur. Bu gazlar egzoz manifoldu tarafından birleştirilip egzoz sistemine aktarılır. Motorun her bir silindirinden çıkan egzoz gazlarını toplayan manifold, topladığı gazları aracın egzoz mekanizmasının diğer parçalarına yönlendirir. Bu parçalar arasında konvertör ve egzoz borularını sayabiliriz. Toplanıp aktarılan bu egzoz gazları, motorun yanma sürecinde açığa çıkmış olan gazlardır. Egzoz manifoldu, nizami bir egzoz akışı oluşturarak motorun performansını da üst seviyelere taşımaktadır. Egzoz manifoldu zararlı gazları katalitik konvertöre yönlendirir, katalitik konvertör sayesinde bu gazlar daha az zararlı hale gelir. Böylece egzoz manifoldu aracılığıyla emisyon da azaltılmış olur.

Egzoz Manifoldu Nedir?

Egzoz Manifoldu Ne İşe Yarar?

Egzoz Manifoldu Ne İşe Yarar?

Egzoz manifoldu, motorun egzoz mekanizması açısından birçok önemli işlemi gerçekleştirmektedir. Motorun verimli çalışmasına büyük katkılar sunan bu manifold, aracın çevresel emisyon kriterlerine uyumlanması adına da önemli işlevler üstlenir. Egzoz manifoldunun birden fazla işlevi olduğunu söyleyebiliriz. Ve bütün bu işlevler de birer birer çok önemlidir. Bu işlevleri kısaca şöyle sıralayabiliriz: Emisyonların azaltılmasına destek olur. Motor verimliliğini ve performansını üst seviyelere taşır. Egzoz gazlarını bünyesinde toplar. Egzoz gazlarının sistemdeki gerekli parçalara aktarımını sağlar. Motorun aşırı ısınmasını önlemek adına sıcaklık yönetimini üstlenir. Bu işlevler motor performansı açısından kritik işlevlerdir. Ve işlevlerin yerine getirilmemesi büyük arızalara sebebiyet verebilmektedir. Egzoz manifoldunun hasar alması ve doğru şekilde çalışmaması emisyon seviyeleri yükseltebilir ayrıca yakıt kullanımının artmasına sebebiyet verebilir. Bunlar oldukça ciddiye alınması gereken problemlerdir. 

Egzoz Manifoldu Ne İşe Yarar?

Egzoz Manifoldu Arızası Belirtileri ve Nedenleri

Egzoz Manifoldu Arızası Belirtileri ve Nedenleri

Araçta yakıt tüketimine ve emisyon seviyelerine ciddi etkileri olabilecek egzoz manifoldu arızasının doğru biçimde ele alınması önem arz eder. Bu tarz arızaların genel olarak ortaya çıkardıkları belirtilerin çok belirgin olabildiklerini görüyoruz. Belirtileri sıralayacak olursak ilk olarak artan motor gürültüsünden bahsedebiliriz. Sızıntı veya çatlak gibi durumlarda motorun olağandışı bir ses çıkardığına rastlayabiliriz. Araçta tuhaf ve abartılı sesler genellikle arıza habercisi olmaktadır. Bir diğer belirti, yakıt tüketimindeki beklenmedik artış. Egzoz manifoldu arızalandığı takdirde yakıt tüketiminin arttığına şahit olabiliyoruz. Motorun performansındaki düşüş en önemli belirti sayılabilir. Egzoz manifoldu ile ilgili veya mekanik herhangi bir sorun motor kontrol lambasının yanmasına sebebiyet verecektir. Bu da okuması en açık belirti sayılabilir. Egzoz manifoldundaki arızalar, egzoz gazlarının aracın içine kadar sızmasına sebep olabilirler, bu da kokusu dolayısıyla farkına varılabilecek bir belirti olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtilerle karşılaştığımızda egzoz manifoldu arızasından şüphelenebiliriz. Arıza şüphemiz varsa da aracımızı derhal servise göstermemiz makul bir karar olacaktır. Peki bu belirtilerin, yani arızanın ortaya çıkma nedenleri nelerdir?
Egzoz manifoldu arızasının birden çok nedeni olabilmektedir. Bunlardan ilki, manifoldu motor hattına bağlayan contaların ve boltların gevşemesi dir. Bolt ve contaların gevşemesi sızıntılara sebep olabilmektedir. Egzoz gazlarının sebep olduğu korozyon, ilerleyen zamanlarda manifoldun zayıflamasına yol açabilir. Korozyonun aynı zamanda sızıntılara da neden olduğunu söyleyebiliriz. Son olarak egzoz manifoldunda, yıpranma veya dışsal darbeler de arızaya yol açabilmektedir. Bu gibi nedenlerle karşımıza çıkabilen egzoz manifoldu arızası yukarıda sözünü ettiğimiz çeşitli belirtiler aracılığıyla kendisini belli edebilmektedir. Peki karşılaştığımız bu belirtiler neticesinde arızadan şüpheleniyorsak ne yapmalıyız?
Öncelikle yapılması gereken ilk şey aracı bir servise götürüp uzman bir kişiye göstermektir. Çeşitli kontroller ve testler aracılığıyla sorunun ana kaynağı tespit edildikten sonra gerekli bakım ve onarım çalışması yapılmalıdır. Bu arızalar çoğunlukla manifoldun değişimi veya tamiri ile onarılmaktadır. Arızanın kaynağı, türü, aracın modeli, motorun durumu gibi birçok etken onarım çalışmasında değişikliğe sebep olabilecektir. Ancak her halükarda aracın güvenliği için atlanmaması gereken bir mesele olduğu unutulmamalıdır. Arızayı zamanında tespit etmek ekonomik anlamda yüksek masrafların önüne geçmek adına da çok önemlidir. Son olarak bu arızaların çevresel anlamda da sorunlara yol açtığı unutulmamalıdır.

Egzoz Manifoldu Arızası Belirtileri ve Nedenleri

Sıkça Sorulan Sorular

Emme Manifoldu Nedir

Emme manifoldu, motorun hava emme mekanizmasının bir parçasıdır. Motorun yanma odalarına hava karışımını dağıtmakla görevlidir. Yanma odalarına havanın yanında bazen yakıt bile karışabilmektedir. Hava filtresinden gelen havayı motora eşit bir şekilde yayan emme manifoldu, her silindirin verimli biçimde yanmasına olanak sağlar. Bu motorun verimliliğini yükselten bir durum olmaktadır. Bazı durumlarda, yakıt enjektörlerinin de emme manifolduna monte edilmiş olabileceği önemli bir ayrıntı sayılabilir. Emme manifoldu eski model enjeksiyon mekanizmalarında hava ile yakıtın karıştırılmasında da önemli bir işlevi üstlenir. Modern emme manifoldları ise, hava akışını, motorun yüküne ve hızına göre ayarlayabilmektedir. Bu gibi işlevlere sahip olduğunu gördüğümüz emme manifoldu da çeşitli sebeplerle arızalanabilmektedir. 

Emme Manifoldu Arızası

Motorun performansını önemli ölçüde etkileyebilen emme manifoldu arızaları, çeşitli belirtiler aracılığıyla kendisini belli etmektedir. Emme manifoldu arızası en belirgin olarak, motor kontrol lambasının yanması, egzozdan gelen olağan dışı kokular, yakıt kullanımında belirgin artış, rölantinin düzensiz bir şekilde çalışması ve motor performansında düşüş olarak kendini göstermektedir. Bunlar en sık karşılaşılan egzoz manifoldu arıza belirtileridir. Arızanın nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz. Emme manifoldunda fiziksel hasar ve yıpranmalar, manifold kanallarının tıkanması, motordaki ısı değişimleri ile beraber manifoldun daralması veya genişlemesi. Bu nedenler karşımıza yukarıda saydığımız belirtileri çıkarmaktadır. Arızadan haber veren belirtiler ile karşılaştığımızda yapmamız gereken ise aracı bir servise göstermektir. Bu arızalar, motorun performansı ile ilgi çeşitli sorunlara yol açabilmesi açısından araç için oldukça ciddi sorunlardır.

Manifold Kelebeği Arızası

Manifold kelebeği, bilinen diğer adıyla hava kelebeği, motorun hava girişini kontrol altında tutar. Motorun hava yakıt karışımını düzenler ve aracın önemli bir parçasıdır. Manifold kelebeği arızası, aracın performansına ve yakıt verimliliğine etkisi büyük olan bir unsurdur. Hızlanma sırasında karşılaşılan problemler, yakıt kullanımındaki yükseliş, motorun durması ve rölantinin düzensiz çalışması en büyük arıza belirtilerindendir. Sensör problemleri, kir birikmeleri, yıpranmalar ve fiziksel aşınmalar bu durumun nedenleri arasında gösterilebilir. Bu sebepler egzoz emisyonunda artışa ve motor başarısında ciddi düşüşlere sebebiyet verebilmektedir. Araç açısından çok önemli sayılabilecek bu durumların yaşanmaması için aracın rutin kontrolleri önemlidir. Arıza durumlarında ise erken müdahale etmek birçok açıdan yararlı olacaktır.

Manifold Temizliği

Aracın motor verimliliği ve yakıt ekonomisi açısından en önemli bakım işlemlerinden biri de manifold temizliği işlemidir. Motor içerisinde zamanla karbon birikintileri oluşmaktadır. Bunlar da kirlenme ve tıkanmalara yol açabilmektedir. Hava akışını engelleyen bu kalıntılar performans düşüşüne de sebep olmaktadır. Manifold temizliği işleminde dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Öncelikle güvenlik açısından motor soğukken işleme başlamak çok önemlidir. Ek bir tedbir olarak arabanın aküsünü de işlemden önce sökebiliriz. Dikkatli biçimde ve uygun malzemelerle temizliği sağlanan egzoz manifoldu, kurutulduktan sonra araca geri takılabilir. Yeterince kuruduğundan ve araca doğru biçimde monte ettiğinizden emin olmalısınız. İşlemler sonrasında hava sızıntısı olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.  Son olarak bu işlemlerin ardından bir sürüş testi de yapabilirsiniz.